Hoe bespaar je op hoge brandstofkosten?

Brandstofbesparing en CO2-reductie zijn twee topics die bij iedere wagenparkbeheerder hoog op de agenda staan. Deze topics houden bovendien direct verband met de rechtervoet van de bestuurder. Snel optrekken, stop-and-go-rijden of permanente inhaalmanoeuvres op de snelweg laten het brandstofverbruik exploderen. Met een rustigere en meer beheerste rijstijl kun je de brandstofkosten dus flink verlagen. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers hun rijstijl aanpassen en zuiniger de weg op gaan?

Dit is waar TurnRight jou bij helpt. Met TurnRight geven we jou de (digitale) tools die je nodig hebt om eenvoudig en effectief te kunnen sturen op zuiniger en schoner rijgedrag. Benieuwd hoe we dit doen? Lees de onderstaande stappen.

Stap 1: Inzicht

Inzicht, dat is waar het allemaal mee begint. Met behulp van een gepersonaliseerd dashboard kun jij voor iedere rit zien hoe hard een bestuurder heeft gereden, hoe snel hij optrekt en afremt en hoe veel CO2 er is uitgestoten. Wat je vervolgens met de inzichten doet, hangt af van de doelen die jij nastreeft. Wil je de brandstofkosten verlagen? Coach bestuurders dan om rustiger te rijden. In het dashboard kun je precies zien wie er vaak (te) hard rijdt of de auto lang stationair laat draaien. Bovendien ontvang je informatie over de manier waarop de bestuurders brandstof verbruiken, waardoor je stappen kunt nemen om dit te verbeteren.

Stap 2: Sturen

Niet iedereen is zich bewust van zijn eigen rijgedrag en de manier waarop dat rijgedrag zou kunnen worden verbeterd. Door de bestuurder hier inzicht in te geven, zou al een eerste besparing kunnen worden gerealiseerd. Met TurnRight krijgt de bestuurder daarom hulpmiddelen zoals een app en een online leeromgeving met tips en tricks om zuiniger en schoner te rijden. Bovendien stuurt de app pushberichten naar de bestuurder, zodat hij in zijn volgende trip zijn rijgedrag kan aanpassen en de brandstofefficiëntie kan verhogen.

Stap 3. Motiveren

Sturen op beter rijgedrag is dus relevanter dan ooit, het zorgt voor een directe brandstofbesparing van tot wel 8% én een duurzamer wagenpark. Maar de grootste uitdaging is vaak het motiveren van de bestuurder om niet in oude gewoontes terug te vallen. TurnRight biedt daarom ieder kwartaal trainingen, tips en persoonlijke updates in de online leeromgeving aan. Op deze manier blijft de werknemer betrokken en wordt hij continue gemotiveerd om samen met jou kosten te besparen. Daarnaast kun je zuinig rijgedrag ook belonen. Keer bijvoorbeeld een deel van de bespaarde brandstofkosten als bonus uit. Als dat geen goede motivatie is?

Meer informatie

Crossyn heeft een ervaren team van experts die jou graag adviseren op het gebied van slim wagenparkbeheer. Wil je weten wat TurnRight voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met erik.kamps@crossyn.com voor meer informatie.

TurnRight is een oplossing van Crossyn, Smartprofile en Verkeersveiligheid Groep Nederland.

TurnRight

* De bovenstaande berekening is gemaakt o.b.v. 500 personenvoertuigen, 500 LCV’s en de huidige brandstofprijzen.

Author: Sanne Heijs