Elektrisch transport zonder rode cijfers is mogelijk

Artikel Transport & Logistiek| Door de komst van zero-emissiezones in steden worden veel bedrijven gedwongen te investeren in uitstootvrij transport. Toch was in 2021 het aandeel elektrische trucks van de totale verkoop slechts 1 procent. Dat veel transportondernemers de overstap naar vrachtwagens met een stekker nog niet durven te maken heeft alles te maken met de hoge kosten voor zowel de aanschaf als het onderhoud. De Rooy Transport bewijst dat een businesscase met elektrisch transport ook positief kan uitvallen. Het vergt alleen een totaal andere denkwijze.

De Rooy Transport schafte acht jaar geleden een eerste volledig elektrische truck aan bij Emoss. Met nummer vier en vijf op komst, kan er inmiddels niet meer gesproken worden over pionieren. “Wij vinden het leuk om te innoveren”, zegt Peter De Rooy, die samen met zijn broer het transportbedrijf runt. “Maar een investering in duurzaamheid moet zichzelf wel terugverdienen.”

Cijfers elektrisch transport slaan groen uit

Inmiddels is emissievrij transport onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering geworden. En met succes, want alle cijfers slaan groen uit. “Ongeveer 80 procent van onze ritten zijn 250 kilometer of korter, dus die kunnen prima elektrisch gereden worden. Met het eerste voertuig was het vooral ontdekken waar we tegenaan liepen, maar inmiddels weten we per voertuig realtime hoeveel elektriciteit er nog in de batterij zit en hoeveel ritten er nog gereden kunnen worden.”

Lees het gehele Transport & Logistiek artikel hier.

Do you want to learn more about our services? Please, visit our website and feel free to contact us.

Author: Transport & Logistiek