Een waterdichte en geautomatiseerde administratie met Fleet Control

Een waterdichte en geautomatiseerde administratie, real-time (locatie)data en een passende verzekeringspremie. Het zijn enkele voordelen die de internationale horeca groothandel HANOS haalt uit de inzet van telematicatechniek van Crossyn. De digitale tachograaf is op 1 mei 2006 door de Europese Raad verplicht gesteld voor vrachtwagens en bestelbussen. Jarenlang was het voor HANOS een handmatige handeling om tachograafdata uit te lezen. Sinds de implementatie van Fleet Control verloopt dit proces geautomatiseerd en is daardoor minder risicogevoelig.

In 2019 besloot de internationale horecagroothandel, na overleg met haar tussenpersoon, aan de slag te gaan met telematica met het doel om haar vloot te verzekeren tegen een passende premie. Na een aantal gesprekken kwam al snel naar voren dat telematica meer voordelen bracht, zoals een efficiëntere planning en brandstofbesparing. Een keuze voor Fleet Control werd gemaakt en sinds september 2019 zijn meer dan 350 vrachtwagens voorzien van telematicatechnologie van Crossyn.

Privacy

Voor de betrokken verzekeraar is telematica ook van grote waarde. Met de data die wordt verzameld kan zij onderzoek doen naar het verband tussen het rijgedrag en de schadelast. Privacy van de werknemers, in dit geval van haar chauffeurs, staat echter binnen HANOS op de eerste plaats. Crossyn deelt daarom enkel geanonimiseerde data met de betrokken verzekeraar, waardoor zij nooit te weten komt wie een bepaalde rit heeft gemaakt. De werknemer hoeft zich dan ook geen zorgen te maken dat de verzekeraar hem uitsluit van (persoonlijke) verzekeringen. De Fleet Control oplossing voldoet hiermee aan de privacy eisen van HANOS, wat mede de doorslag gaf om voor Crossyn te kiezen.

Korte lijntjes

Het contact met Crossyn typeert Erwin Calot, informatiemanager HANOS, als transparant en eerlijk. “We kunnen rekenen op de techniek en dat geldt ook voor onze contactpersonen binnen Crossyn. Er zijn wekelijkse calls waarbij de voortgang besproken wordt. Bij tussentijdse vragen is er altijd een collega direct beschikbaar. De lijntjes zijn kort waardoor vragen snel opgepakt worden. Beloftes worden nagekomen en niet geheel onbelangrijk, als iets niet mogelijk is dan wordt daar ook eerlijk over gecommuniceerd.’’

‘’We verwachten de bestaande lijntjes nog lang vast te houden. Het platform heeft namelijk veel meer mogelijkheden dan waar we op dit moment gebruik van maken. We willen met het platform echt inzicht gaan creëren in de data van ons wagenpark. Denk hierbij aan het in control krijgen van de schadelast, het besparen van brandstof en het optimaliseren van onze routeplanning. We hebben de afgelopen periode voornamelijk gefocust op Remote Download van tachograafdata en moeten nu onze weg vinden in de eindeloze mogelijkheden van het platform. De belangrijkste vervolgstap is het toevoegen van temperatuur sensoren waarmee we kunnen aantonen dat voedingsmiddelen volgens de wettelijk vereiste temperaturen gekoeld worden.”

Do you want to learn more about our services? Please, visit our website and feel free to contact us.

Author: Sanne Heijs