Slimme prioritering voor vrachtverkeer dankzij Request

Artikel Mobiliteitsplatform | Door gebruik te maken van intelligente prioritering krijgen vrachtwagens van HANOS in Apeldoorn waar mogelijk prioriteit bij intelligente verkeersregelinstallaties. HANOS is daarmee de ‘launching customer’ voor de dienst ‘Request’ van Vialis. “Door gebruik te maken van slimme prioritering is het mogelijk het verkeersbeleid nauwkeuriger te implementeren in VRI’s”.

Vialis en Crossyn werken samen in deze product-launch om vrachtwagens gedifferentieerd te prioriteren bij intelligente verkeersregelinstallaties. Erik Kamps, CEO van dataplatform Crossyn: “Wij, als Crossyn, werken in dit project nauw samen met Vialis als technisch expert. Wij verzamelen, analyseren en verrijken de voertuiggegevens die HANOS genereert en leveren de juiste data aan de iVRI. Het doel van Request is om op een intelligente manier de juiste verkeersstromen prioriteit te geven.”

“Request is een digitale mobiliteits-dienst, waarmee we vrachtwagens indien mogelijk sneller en op een duurzame manier door groen laten gaan. Vergelijk het met Schwung, de fietsprioriteringsapp, maar dan voor vrachtwagens.”, vertelt Willem Hartman van Vialis. “In iVRI’s zit standaard een aantal ‘use cases’. Daar maakt Request op een slimme manier gebruik van.”

Verhogen verkeersveiligheid

Deze versie van Request is een ‘minimum viable product’, een werkend product dat doet wat het moet doen en nog verder uitgebreid gaat worden met nieuwe functies. Met name het verhogen van de verkeersveiligheid zal een integraal onderdeel worden van het systeem. Om de techniek snel en eenvoudig beschikbaar te stellen, werkt dit nu met een app. “Een koppeling met de boordcomputer van de vrachtwagen ligt in de toekomst wel voor de hand”, aldus Kamps. Hartman: “De basis is nu nog prioriteit aanvragen voor de vrachtwagen. Daarbij maakt Request gebruik van een aantal parameters, die weer worden aangeleverd door Crossyn, zoals belading, brandstofsoort, routeplanning, enzovoort.” Door gebruik te maken van de voertuigconnectiviteit van Crossyn weet Request precies wat de status van de vrachtwagen is en kan zo intelligente besluiten nemen. Kamps: “Wij ‘connecten’ voertuigen, daar zijn we goed in. We leveren diverse data naar ons centrale platform, van e-bike tot truck. Deze data is afkomstig uit het voertuig zelf, of als de fabrikant niet de gewenste data kan leveren, door middel van een telematica-device.. We leveren wekelijks 8 miljoen datasets voor vrachtwagens.”

HANOS werkt al nauw samen met Crossyn om veiliger, duurzamer en efficiënter te vervoeren. HANOS zet daarbij in op het analyseren van rijgedrag van chauffeurs om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het verhogen van de verkeersveiligheid en het verminderen van brandstofverbruik. Ook staat het beperken van CO2- en fijnstofuitstoot hoog in het duurzaamheidsbeleid van HANOS. Ook de integratie met het ritplanningspakket zorgt voor een verhoging van de beladingsgraad van vrachtwagens en een reductie van het aantal gereden kilometers.

Reinder Zuidhof, directeur logistiek van HANOS: “Onze deelname aan de ReQuest-dienst van Vialis past naadloos in ons streven om de verkeersveiligheid te verhogen en onze uitstoot te reduceren.”

Lees het hele artikel hier.

Author: Mobiliteitsplatform