Crossyn profiteert van het aanwezige talent in Tilburg

Make It in Tilburg | Met een universiteit en verschillende scholen voor hoger en middelbaar beroepsonderwijs is Tilburg een vijver vol talent. Hoe zien Tilburgse ondernemers dat? Erik Kamps (oprichter en CEO Crossyn): “Deze stad biedt zowel plek voor creatief als voor bètatalent. Dat maakt het een perfecte vestigingsplek voor ons.”

“Of ze vinden het prachtig wat we bij Crossyn doen, óf ze vinden het helemaal niks”, glimlacht Erik Kamps, als hij vertelt over de zes tot tien stagiairs die zijn bedrijf jaarlijks begeleid. “We werken hier met grote hoeveelheden data, en we gaan daarin heel diep. Dat moet je liggen.” Een héél beknopte samenvatting van wat Crossyn doet? Het bedrijf verzamelt data uit voertuigen, en combineert deze met gegevens over onder meer weersomstandigheden en omgevingsfactoren. Om daarmee onderhoud en reparaties voorspelbaar te maken bijvoorbeeld, of om bestuurders te helpen hun rijgedrag te verbeteren. BOVAG, Shell, Aon – ze komen allemaal naar Tilburg om samen te werken. “We zoeken de randen van de technologie op. We gaan steeds iets verder. En soms loop je dan tegen zaken aan die (nog) niet kunnen. Maar dat maakt de uitdaging alleen maar interessanter.”

Parel

Al vanaf de oprichting van Crossyn in 2016 schakelt het bedrijf jonge talenten in. En dan niet alleen ICT’ers, maar ook de meer creatieve geesten. “Dit is volgens mij de parel van Tilburg: dat we ook zo’n levendige creatieve sector hebben. En daar hebben de opleidingen een belangrijk aandeel in.” Je kunt wel leuk een bedrijf beginnen, legt hij uit, maar zo’n nieuwe business positioneren is een vak apart. Via zijn contacten bij de Fontys Academy for Creative Industries gaf hij studenten opdracht om hem hierbij te helpen. “Die studenten wisten waar ze mee bezig waren. Marktonderzoek, branding – het was gesneden koek voor hen. Juist die dynamiek van verschillende opleidingen – zowel alfa als bèta – maakt deze stad interessant voor ons.”

Zaaien en oogsten

Nu, vier jaar na de start van het bedrijf, werken er ruim 25 teamleden bij Crossyn. Dat zijn voornamelijk backend developers en data-scientists. “We zijn partner in education van Fontys, Avans, ROC en Tilburg University. Dat betekent dat we een door de opleidingen geaccordeerde stage- en afstudeerplek zijn.” Het bedrijf heeft er weinig moeite mee om nieuwe, goede medewerkers te vinden – ondanks de zeer specifieke materie waarin je je als kersverse collega vast moet bijten. Dat komt onder andere doordat Erik als extern deskundige actief betrokken is bij de voor zijn bedrijf relevante opleidingen in Tilburg en omstreken. “Als ik op zondag die stapel scripties zie liggen, dan denk ik soms: waarom doe ik dit ook alweer?”, vertelt hij lachend. “Nee hoor, ik zie het als een investering. De opleidingen belonen ons voor deze inspanning door de beste studenten naar ons te sturen. En als het goed matcht, blijven ze na hun stage of afstuderen hangen.”

Talent moet je delen

In de toekomst werkt Crossyn graag met partners in één ruimte samen, in plaats van ieder in een eigen kantoor. Met als doel dat werknemers over en weer uitgewisseld kunnen worden – als dat past en als ze dat willen. “Bang voor uitstroom van onze mensen ben ik niet. Als ze weg willen gaan doen ze dat toch wel. En op die manier bieden we hen juist een inspirerende, leerzame omgeving. Want hoe mooi is het als je eens bij de buurman kunt kijken?” Juist in Tilburg is dit mogelijk, denkt Erik. “Samenwerkingen hier zijn lekker gelijkwaardig. Je staat niet zo snel op iemands tenen. Er zijn hier minder ondernemers die zeggen: ‘Kijk mij nou’.” Hij besluit: “Tilburg biedt een ultiem klimaat om snel te groeien, te innoveren. Door de wil om samen te werken, door de vele talenten van verschillende opleidingen en door het fijne vestigingsklimaat. Reden genoeg voor ons om hier te blijven.”

Benieuwd hoe het is om bij Crossyn Automotive te werken? Onze collega’s vertellen er je alles over in de Make it in Tilburg video!

Bekijk de video hier!